CategoriesGenel Lokum

Lokum Testi

1960’larda Stanford Üniversitesi akademisyenlerinden olan Walter Mischel’in geliştirdiği basit ama düşündürücü bir testi paylaşmak istiyorum. Walter Mischel, 1960’larda insan psikolojisi, davranışları ve buna ilişkin sonuçları merakı üzerine çocuklar üzerinde uygulayabileceği ilginç bir test geliştirir. Mischel çocukların kaldıkları bir odaya girerek elindeki lokumla ilgili iki seçenek sunar. Birincisi, elindeki lezzetli, ağızda inanılmaz bir tat bırakan lokumu hemen yemesi, ikincisi ise bu lokumu yemeden 15 dk beklemesi sonunda ikinci bir lokumu daha hak etmesi. 4-6 yaş aralığındaki bu çocukların bir kısmı profesörün elindeki lokumu kaptığı gibi hemen tüketirken, çocukların bir kısmı beklemeyi seçmiş ancak süre dolmadan lokumları tüketmiştir. Gelelim çocukların geri kalan kısmına. Çocukların geri kalan kısmı ise 15 dk boyunca bekleyerek profesörün söylediği gibi ikinci lokumu da hak etmiş ve ikisini de tüketmişlerdir. Bu deneyin ilginç olan kısmı şurada başlıyor. Deney çocukların elde ettikleri lokumu tükettikleri anda bitmemiştir. Yıllar sonra, lokumu sabırla bekleyen ve beklemeden hemen tüketen çocukların davranışları ve kazanımları incelenmiştir. Sonuçlar gerçekten çarpıcıdır. Lokumu 15 dk boyunca yemeden sabırla bekleyen ve ikinci lokumu hakeden çocukların işlerinde daha başarılı oldukları, standart testlerden daha yüksek başarı puanı aldıkları, daha az kötü alışkanlıkları olduğu, maddi anlamda daha yüksek bir gelir seviyesine tabi oldukları ve sağlık anlamında daha iyi durumda oldukları tespit edilmiştir. Burada yapılan bu test ile aslında, sabırlı olmanın ve bunu günlük hayattaki bütün işlerde uygulamanın nasıl kazanımları getirdiği ve ne gibi üstünlükleri sağladığı görülmek istenmiştir.

(Kaynak : Şirin, S. (2018, 03 18). Hürriyet. 03 31, 2021 tarihinde Hürriyet: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/selcuk-sirin/basarinin-sirri-lokum-testinde-sakli-40775924)

Bu testte kullanılan lokumların ne denli lezzetli olduğu bilinmez ama; fikrimce BAHTİYAR DOĞAN lokumları ile bu testte lezzetin ve merakın ön planda olacağını, ayrıca sonuçlarını önemsemeden testte yer alan bütün çocukların (hatta dahil edilse tüm ebeveynlerin 🙂 ) ilk dakikasında lokumu tatmayı tercih edecekleri kanaatindeyim.